• FAMILIA APOSTOLEANU

    GHEORGHE și SMARANDA APOSTOLEANU –este una dintre cele mai vechi familii în istoria modernă a Moldovei, care a deținut mai multe moșii printre care și moșia Colonești.
    Gheorghe Apostoleanu (1832-1895) , proprietarul moșiei Colonești, s-a născut la Focșani într-o familie înstărită și a fost doctor în drept la Berlin, ministrul justiției, deputat și senator în mai multe legislaturi. A fost consilierul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a contribuit din plin la Unirea Principatelor Române .

    Smaranda Apostoleanu(1844-1925), fostă Gîtza, este fondatoarea primei societăţi de Cruce Roşie la acea vreme, sediul societăţii aflându-se chiar în casa familiei, de pe strada Cuza Vodă din Focșani unde cu bunăvoinţa Smarandei Apostoleanu, s-a semnat armistiţiul între România şi Puterile Centrale din primul război mondial. Trebuie spus că Smaranda Apostoleanu este şi fondatoarea unui pension pentru tinerele fete din Focşani .

    Pe raza comunei Colonești, familia Apostoleanu a contribuit integral la construirea și inaugurarea primei școli, în anul 1908, actualmente monument istoric, la construirea vechiului sediu al Primăriei, inaugurat în anul 1909 și demolat în anul 2017, a unei mori de cereale, actualmente Cămin Cultural și a fostului sediu CAP. De moșia de la Colonești s-a ocupat mai mult soția boierului, Smaranda Apostoleanu, aici deținând o curte boierească frumos realizată, dotată modern pentru sec XIX și început de secol XX.
    Drept recunoștință , astăzi, strada principală care străbate satul Colonești și școala din localitate , poartă numele de ,,Smaranda Apostoleanu”.

  • ARHIMANDRITUL VICTOR OJOG

    Victor Ojog s-a născut pe 13 noiembrie 1909 în satul Satu Nou, din comuna Colonești, a fost mare protopsalt și compozitor de muzică bisericească din secolul  XX . Orfan la 15 ani, își găsește refugiul la Mănăstirea Neamț, călugărindu-se (1932),urmează , într-un timp foarte scurt, treptele ierarhiei bisericești, de la diacon, la preot (1939) și arhimandrit (1945).

    A urmat studii de agronomie și pe cele ale Școlii de Cântăreți Bisericești, de la Iași, apoi pe cele ale Academiei de Muzică Religioasă, din București.

    Arhimandritul Victor Ojog s-a bucurat de numeroase aprecieri. Toți cei care l-au cunoscut , episcopi, preoți, au numai cuvinte de laudă considerându-l  un slujitor remarcabil, dacă nu chiar cel mai bun, care a dăruit Bisericii multe pagini, creații proprii, arătând o specială grijă pentru organizarea liturgică, în vremea în care a fost Mare Eclesiarh al Mănăstirii Neamț. De asemenea multe dintre realizările Mănăstirii Neamț din perioada care a urmat războiului până la plecarea lui din mănăstire, vreme de vreo 15 ani, i se datorează în cea mai mare parte părintelui Ojog. Istoria muzicii bisericești i-a oferit un loc important, astfel multe dicționare, lexicoane și istorii de specialitate îl menționează printre compozitorii, muzicologii, profesorii și slujitorii muzicii.

    Din cauza încercărilor vieții,dar și instalării la putere a regimului comunist, părintele Arhimandrit Victor Ojog a avut mult de suferit si a trecut la cele veșnice la 10 februarie 1973 la vârsta de 64 de ani  și a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Neamț.

    ANASTASIMATARUL -de Victor Ojog este cea mai importantă alcătuire psaltică, antologie de cântări ce se păstrează și astăzi înfrumusențând slujbele bisericești.

    În anul 2023, anul  comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, în semn de respect și prețuire, Primăria Colonești, în colaborare cu : Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Bacău, Școala Gimnazială ,,Smaranda Apostoleanu,, Colonești, Liceul Teologic ,,Episcop Melchisedec ,, Roman , Seminarul Teologic Ortodox ,,Veniamin Costachi,, , Mănăstirea Neamț, Asociația Profesorilor de Religie Bacău, Societatea Cultural-Stiințifică ,,Vasile Alecsandri ,, Bacău și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău au organizat ,,SIMPOZIONUL ARHIMANDRIT VICTOR OJOG,, -cea mai mare manifestare culturală din ultimii ani de pe plan local.

    Desfășurat pe parcursul a patru zile , simpozionul a cuprins două activități care s-au desfășurat în comunitatea noastră și două au avut loc la Mănăstirea Neamț și Seminarul teologic,,Veniamin Costachi ” de pe langa Mănăstirea Neamț .

    În cadrul simpozionului, școala din satul natal al arhimandritului a primit numele de ,, Școala Primară Arhimandrit Victor Ojog- Satu Nou,, , iar sala de ședințe a Consiliului Local Colonești a fost denumită ,,Sala de ședințe Arhimandrit Victor Ojog,, . Reprezentanți ai Școlii gimnaziale Smaranda Apostoleanu Colonești, ai autorităților locale și rude ale Părintelui Arhimandrit Victor Ojog au participat la slujba de parastas de la Mănăstirea Neamț , au depus o coroana de flori la mormântul părintelui și au ascultat prelegerile dedicate vieții marelui Arhimandrit . De asemenea au ascultat cântări bisericești interpretate de corul elevilor Seminarului ,, Veniamin Costachi” de pe lângă Mănăstirea Neamț, cântări din vestitul ANASTASIMATAR alcătuit de marele protopsalt.

    Cu ani în urmă , tot în semn de respect, Primăria Colonești a dat denumire străzii care străbate satul Satu Nou , strada Arhimandritul Victor Ojog.

  • ARBORE MONUMENT AL NATURII- STEJARUL DIN CURTEA BISERICII CU HRAMUL SF. NICOLAE COLONEȘTI

    Prin grija autorităților locale, în anul 2021,  falnicul stejar din curtea bisericii cu Hramul Sf. Nicolae (Biserica Corbu), de care se leagă multe povești spuse de bătrânii satului, a fost declarat monument al naturii, în urma raportului primit de la I.N.C.D.S. ,,Marin Drăcea,, Câmpulung Moldovenesc, din care rezultă următoarele caracteristici:

    • DENUMIREA ȘTIINȚIFICĂ – QUERCUS ROBUR
    • DENUMIRE POPULARĂ – STEJAR- arbore de mari dimensiuni cu tulpina dreaptă, coroana larg ramificată, cu frunze crestate cu lobi dispuși regulat și fructul o ghindă
    • LOCALIZARE– în curtea Bisericii Ortodoxe cu Hramul Sf. Nicolae (Corbu).
    Vârsta 173 ani
    Înălțimea arborelui 18,53m
    Circumferința tulpinii 471cm
    Diametru tulpinii, inclusiv scoarța 151cm
    Raza tulpinii fără scoarță 74,7cm

    Din respect pentru vârsta și pentru frumusețea lui, autoritățile locale au dat drept nume străzii pe care se află biserica,  ,,Strada Stejarului’’

  • CAPELA MORTUARĂ

    Administrația Publică Locală a demarat în anul 2022, în luna martie, construirea unei capele în satul Colonești . Construcția a fost finalizată în luna mai a anului 2023, fiind realizată în totalitate cu fonduri de la bugetul local, în valoare  de 461 284,84 lei .

    Capela a fost dotată cu mobilier și  aparate de aer condiționat.

În comuna Colonești nu există ”Casă de Cultură” dar prin eforturile administrației locale într-o fostă moară boierească a fost amenajat Căminul Cultural în care se desfășoară frumoase activități artistice pe a cărui scenă a prezentat printre alții un repertoriu și artistul FUEGO sau ansamblul folcloric local în fața unor oaspeți din Franța și Republica Moldova.

Construirea unei Case de Cultură este vitală deoarece este absolut necesară iar administrația locală încearcă să realizeze acest lucru punând la dispoziție terenul necesar accesând diferite programe pentru găsirea sursei de finanțare.

Biblioteca Comunală Colonești, dotată cu peste 8000 de volume, a fost înființată în anul 1953 si a funcționat în mai multe locații. În prezent biblioteca ocupă trei săli în Sediul Vechii Primării. Aici utilizatorii se bucură de un ambient plăcut și beneficiază de toate serviciile oferite de bibliotecă. Pe lângă serviciul de bază al  bibliotecii și anume împrumutul de carte , Biblioteca Comunală Colonești oferă accesul gratuit la internet pentru toți locuitorii comunei datorită faptului că  biblioteca beneficiază  din anul 2011 de programul ,,BIBLIONET’’.

Activitățile culturale  organizate de bibliotecă se desfașoară conform Programului anual de activităti și a Proiectelor de parteneriat educațional încheiate cu Biblioteca Școlară a  Școlii Gimnaziale ,,Smaranda Apostoleanu’’ Colonesti .

Biblioteca joacă rolul ei unic în procesul de formare general umană și rămâne singura redută de acces, prin care omul obișnuit și specialistul contemporan , pot intra în contact cu cu ceea ce semenii noștrii au creat.

,,Biblioteca este punctul cheie al comunitătii, cartea și lectura pot dezvolta comunitatea spre bine.’’

PROGRAMUL BIBLIOTECII COMUNALE COLONESTI:

Luni-Joi  08,00-16,00
Vineri – 08.00-14,00
Sambata  si Duminica – liber

Facebook- https://www. facebook.com/ Biblioteca Comunala Colonesti