ANUNT IN ATENTIA MAGAZINELOR DIN COMUNA COLONESTI ,
                                                                                           JUDETUL BACAU
In conformitate cu prevederile HG 1074/2001 privind stabilirea sistemului de garantie- returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile pentru o gestionare mai eficienta a deseurilor la nivel national si pentru cresterea gradului de reciclare , Guvernul Romaniei si-a asumat implementarea sistemului de Garantie -Returnare (SGR) pentru ambalajele de bauturi.
– SGR reprezinta un sistem prin care cetatenii vor plati o garantie de 0.50 Ron atunci cand vor cumpara o bautura ( apa ,bauturi racoritoare , bere, cidru , vin, bauturi spirtoase ) de la un comerciant.
– Sistemul se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla , plastic, metal cu volume cuprinse intre 0.1L si 3L inclusiv .
– pentru a fi identificate usor , produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific ;
– Dupa golirea ambalajului , consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul din punctele de returnare organizate de comercianti , practic , in orice magazin din Romania . In schimbul ambalajului gol consumatorul va primi inapoi , pe loc, valoarea garantiei platite initial fara a fi necesara prezentarea bonului fiscal si chiar daca produsul respectiv nu a fost cumparat din acea locatie .
-In prezent RetuRO Sistem Garantie -Returnare (SGR) ,unic la nivel national , anunta comerciantii si producatorii/importatorii de bauturi ca ainceput inregistrarea obligatorie in baza de date a sistemului in etapa preliminara intrarii in functiune a SGR.
Platforma de inregistrare a producatorilor /importatorilor si comerciantilor in SGR este activa in acest moment , inregistrarea realizandu-se intr-o sectiune separata pentru fiecare din cele doua categorii . Inregistrarea in baza de date a sistemului garantie -returnare se face pe site-ul https://returosgr.ro/ si se incheie pe 28 februarie 2023.
Conform prevederilor legale , nerespectarea termenului limita de inscriere in platforma poate fi sanctionata de catre Garda de Mediu cu amenda cuprinsa intre 20.000 si 40.000 lei .
Conform postarii site-ului Ministerului Apelor si Padurilor privitor la sistemul SGR acesta trebuie sa devina operational pana pe data de 31 noiembrie 2023.Pentru detalii despre sistemul Garantie – Returnare  click pe link-ul de mai jos ;